RSS

dilluns, 28 de desembre de 2009

Reflexió personal del meu bloc

A partir del moment que des de les assignatures de GITIC i COED ens van comentar sobre la tasca que duríem a terme durant el semestre amb la creació d'un bloc de treball ja em va agradar la idea perquè a mi tot el que estigui relacionat amb les noves tecnologies m'agrada, em desperta la curiositat, l'interès i les ganes de fer coses. Vull afegir que amb aquest bloc he après a fer moltes coses que mai havia fet abans com inserir arxius d'àudio i vídeo al bloc, provar noves alternatives per a fer presentacions mitjançant Internet, etc.
També m'ha servit com a diari d'aquestes assignatures ja que he pogut inserir al bloc tot allò que m'ha semblat més rellevant d'aquestes junt amb les activitats proposades per GITIC.
Ara bé, pel que fa GITIC, dir que per a mi escollir dues de les entrades del bloc és una mica difícil ja que personalment a mi m'agraden totes perquè totes m'han aportat alguna cosa  nova però com he d'escollir dues destacaria l'entrada d'Aprenentatge i TIC i la de l'exercici d'edició audiovisual.
La primera, Aprenentatge i TIC, l'he escollit perquè aquest tipus d'activitats em semblen força interessants a l'hora d'aplicar les noves tecnologies a l'aula i a la vegada, ens poden servir en el nostre futur com a mestres. La segona, l'exercici d'edició audiovisual, l'escullo perquè el programa Pinacle em sembla una eina molt útil a l'hora d'editar vídeos i a més, editar el vídeo per a mi ha sigut una experiència molt enriquidora.
Dir, per finalitzar, que espero que us hagi agradat la meva petita aportació durant el semestre  del meu bloc i desitjar-vos de tot cor, a alumnes i professors, que passeu bones festes i feliç entrada a l'any 2010!
Ens veiem l'any que ve!

dijous, 24 de desembre de 2009

BON NADAL A TOTHOM!


Pallassos sense fronteres


Després d'haver vist totes les exposicions de territori, m'agradaria anar enrere i recordar una de les exposicions que va tenir lloc el passat dimarts dia quinze de setembre  a la sessió de primera hora: "Pallassos sense fronteres". Em va agradar molt el tema escollit i m'ha fet recordar que l'essència de la vida és la felicitat i unida a aquesta la rialla. La vida no té sentit sense la felicitat. I com no, poder fer riure a aquells nens que ho necessiten perquè han passat situacions de crisi a qualsevol part del món és una acció commovedora.
Sobretot vull ressaltar que el que em va emocionar molt va ser el visionat de l'anunci que us deixo a continuació.

 
Per finalitzar, us deixo amb aquesta cita:
"El bon humor és bàlsam per a la ferida, però en moltes ocasions va més lluny i ens descobreix que ni tan sols existeix la ferida" (p.70)
("Va de mestres" de Jaume Cela i Juli Palou Ed. Rosa Sensat 2004 Barcelona)

dilluns, 21 de desembre de 2009

L'ESCOLA. Territori bèl·lic.

El dimarts dia 1 de desembre de 2009 la Vanessa i jo vam exposar la presentació de territori pel que fa les escoles a territori bèl·lic situant-nos a Angola. Teníem moltes ganes de presentar aquesta exposició ja que al cercar informació ens vam adonar de que hi havien moltíssims nens de diferents parts del món  que, desgraciadament, no podien anar a l'escola degut a la guerra o a les destrosses causades per la guerra. Quina pena, oi? 
Però, per altra banda, ens vam adonar de que hi ha molta gent darrera de tot això que treballa amb constància cada dia de valent per a poder aconseguir institucions escolars de millor qualitat i,fonamentalment, que tots els nens puguin anar a l'escola que això és l'important. Dir que tot el que es faci per millorar la vida dels nens és poc, per això cada dia s'ha de treballar més per a aconseguir que a aquests nens  puguin tenir un futur millor.
Recordar que vam parlar d'un projecte solidari que ens va semblar molt important esmentar-lo ja que nosaltres com a estudiants de grau de primària podem aprofitar les nostres hores d'estudi per a aportar encara que sigui una miqueta en aquests projectes escolars i, mica en mica s'omple la pica. 
Aquest projecte està organitzat per l'ONG espanyola Coopera  anomenat "Olimpiada Solidaria de Estudio" que sota el lema "Vols ser solidari?..." Els joves poden anar a estudiar a les sales habilitades per a l'Olimpiada. Les seves hores d'estudi són patrocinades per institucions públiques i empreses privades, que aporten 1 € per cada una. Aquests diners permeten el finançament de quatre projectes educatius a Angola, Camerun, Equador i Haití, i el temes principals són l'educació i la formació professional.
A continuació podeu visualitzar un vídeo on podreu veure el projecte escolar que s'ha dut a terme al territori d'Angola gràcies a aquesta ONG.

Per a més informació sobre les sales habilitades per l'estudi podeu adreçar-vos a la pàgina web oficial Olimpiada solidària.

divendres, 18 de desembre de 2009

Viquipèdia

La segona part del treball de la Viquipèdia consistia en fer una intervenció d'un article en aquesta però respectant el llibre estil. A l'hora de crear un nou article cal tenir en compte que:
- S'ha d'utilitzar un llenguatge correcte i formal, cal vigilar l'ortografia, la gramàtica i el vocabulari.
- Els enllaços i el format són essencials, cal dirigir-se al lector i no utilitzar mai el llenguatge en primera persona, entre d'altres.
Per a més informació sobre el llibre estil, aquí us deixo l'enllaç:  
http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Llibre_d%27estil
Per editar una nova entrada a la Viquipèdia vam seguir el següent procés:
- Crear-nos un compte d'usuari. 
- Observat i investigació de les eines de la Viquipèdia per poder crear un article nou a una enciclopèdia.
- Vam prendre la decisió de crear aquest articles parlant el blink de Blanquerna. Vam escollir aquest tema perquè és una eina nova que hem començat a utilitzar aquest any amb l'entrada a la Universitat i volíem presentar-lo. 
- Abans de crear l'article vam mirar si ja hi havia algun altre respecte el blink (no hi  havia cap entrada).
- Afegir una fotografia, que per poder inserir-la havíem de crear-nos un compte d'usuari Commons.  
- A partir d'aquí ja vam poder crear la nova entrada Blink Blanquerna
Respecte a la creació de l'article, al principi ens va resultar molt costós, perquè no havíem fet mai abans però tot i així l'hem sabut tirar endavant i estem contentes del nostre ressultat.
Aquest ha estat un treball una mica difícil al principi, començàvem des de cero. No sabíem si ho estàvem fent bé o malament, però ha estat una experiència nova per aprofundir una mica i ampliar els nostres coneixements sobre tots els serveis que presenta aquesta gran enciclopèdia lliure d'Internet, la Viquipèdia. Per acabar, dir que recomano a tothom que s'introdueixi en el món de la Viquipèdia i tinguin la oportunitat de crear un article, perquè pugui experimentar les possibilitats que ofereix. 
Oh, quina pena!Avui a l'entrar de nou per visualitzar la nostra entrada de la Viquipèdia ens hem adonat que ens han fet una proposta per eliminar-la detallant-nos els motius de la causa els quals ens poden ser molt útils i tenir-los en compte per a futures noves entrades.

Per a més detalls podeu entrar al link següent i veure els motius: Blink Blanquerna

dimarts, 15 de desembre de 2009

Teacher Tube

A l'última sessió de GITIC, en Xavier va parlar del Teacher Tube, jo desconeixia la seva existència i em vaig decidir a cercar informació sobre aquest per conèixer-lo més a fons. És una eina que ens pot ser útil, al nostre futur com a mestres,com a suport educatiu.
Teacher Tube és similar al famós YouTube però amb la peculiaritat d'estar centrat en l'ensenyament. Podem buscar a la base de dades vídeos, arxius d'àudio, fotos i documents en diversos formats relacionats amb un tema educatiu simplement escrivint en el cercador les paraules clau apropiades. En la pàgina web, http://www.educacontic.es/blog/teacher-tube-videos-audios-fotos-y-documentos-educativos, podeu trobar un petit tutorial on detalla què us permet fer i com utilitzar el Teacher Tube.

dissabte, 12 de desembre de 2009

Un petit curt còmic a GITIC

"Bromes pesades" 
 creat per Diana Giménez, Anna Ramos i Vanessa Tarragona

Aquest és un vídeo que hem fet a l'assignatura de GITIC. Com podreu veure hi ha alguns errors en l'edició del vídeo...espero que ens perdoneu, és el nostre primer contacte com a creadors d'un vídeo amb el programa Pinacle. Tot i així dir que ha sigut una experiència molt maca i divertida. Esperem que us agradi!
divendres, 11 de desembre de 2009

Crayon Physics Deluxe

En sessions anteriors de GITIC vam fer una pràctica a classe amb el programa Crayon Physics Deluxe (demo Crayon Physics Deluxe).
A continuació us penjo un vídeo que he vist al Youtube i observeu quin domini del programa.Què, com us heu quedat? Jo, quan l'he vist, m'he quedat alucinada.

Les TIC a les aules

Explorant per Internet he trobat una pàgina web molt interessant que es diu Educ@conTIC. Aquesta ens pot ser molt útil a l'hora d'introduir, al nostre futur com a mestres, les TIC dintre de l'aula. 
Dintre d'aquesta web hi trobaràs vàries seccions: 
  • Bloc. On trobaràs tot el que necessites per estar a l’última de les TIC.
  • Catàleg TIC. En aquesta secció hi ha els recursos educatius més interessants, podent realitzar les teves cerques segons el nivell educatiu i el tipus de recurs que necessitis. 
  • Destacats. Aquí hi ha una selecció de les notícies i els post sobre les TIC a les aules més interessants de cada setmana. 
  • Recursos. Aquesta és una guia de recursos amb diferents maneres d'introduir les TIC a l'aula.
  • Segueix-nos. On pots seguir unes altres xarxes socials i, inclús, inserir altres enllaços que et semblin interessants i així poder compartir aquesta informació sobre les TIC amb altres usuaris.

M'ha semblat adient posar aquesta informació al bloc ja que hem d'estar al dia de les innovacions educatives. Educ@conTIC et permet estar actualitzat pel que fa la introducció de les TIC a les aules i poder explicar les teves experiències, debatre, compartir recursos i mantenir-te actualitzat en tot moment en el món de les TIC a les aules.

Aprenentatge col·laboratiu. WebQuest

Webquest: De pedra tallada a Internet (http://sites.google.com/site/depedratalladaainternet/) És una WebQuest multidisciplinar,  pensada per treballar amb els alumnes dels Programes de  Diversificació Curricular (Aules obertes, projectes singulars,...) de 3r i 4t d'ESO. Es basa en les competències bàsiques, el treball  per projectes i el treball cooperatiu.  Aquesta WebQuest s'ha dissenyat tenint en compte les Instruccions per a l'organització dels programes de diversificació  curricular que marca  el Departament d'Educació i inclou aspectes bàsics de l'àmbit científic i tecnològic, de l'àmbit de caràcter lingüístic i social, i de l'àmbit pràctic. Aplica una metodologia didàctica funcional i una organització dels continguts i les activitats d’aprenentatge globalitzada, així  com incorporar les TIC com a eina d'aprenentatge de les matèries.
- Apartat d'Introducció i Tasca. Si l'aula disposa de canó de projecció és un bon moment per presentar la WebQuest i la tasca a fer. El professorat pot motivar i compartir impressions sobre l'inici d'aquest projecte amb tot el grup. Si no es disposa de canó els alumnes treballen de forma individual amb l'ordinador aquests apartats. Quan es faci la presentació de la WebQuest, és molt important que es mostri l'apartat d'avaluació per a que els alumnes tinguin  clar des de l'inici, què han de fer, com i on han d'arribar.      
- Apartat de Procés. En aquest apartat s'indica  com organitzar l'alumnat i les activitats a fer.   L'alumnat pot passar d'una activitat a l'altra a través del menú de navegació o clica'n a les respectives activitats que       figuren al peu de l'apartat procés.
Activitat 1 (individualment a l'aula d'informàtica): L'alumnat ha de fer una taula amb el Word i omplir les dades pertanyents a l'època que li correspongui estudiar. La informació la troba a través d'internet. Després es posa en comú la informació trobada i tothom completa la taula sencera. Hi ha un enllaç a un joc interactiu "la màquina del tiempo".
Activitat 2 (individualment a l'aula d'informàtica): Fer una presentació amb Power Point sobre un invent o inventor. La informació l'alumnat l'extreu dels diferents enllaços proposats. S'han d'imprimir les presentacions en un a impressora a color.
Activitat 3 (grup, a l'aula amb accés a internet i canó de projecció): Visualització de dos vídeos i realització d'un resum sobre els documentals. El resum es proposa fer-lo amb l'ordinador, però també es pot fer a mà en un aula ordinària.
Activitat 4 (grup de 2 o 3 alumnes al taller o aula de tecnologia): Cada grup dissenya o simplement construeix un objecte o invent. Aquesta activitat proposa un treball voluntari (memòria del projecte).
Activitat 5 (grup, aula, taller i passadís):Preparar i muntar l'exposició amb el projecte realitzat.Si el centre té una revista o un bloc es pot preparar un escrit explicant o mostrat imatges de la tasca feta durant la realitzacio de la WebQuest. Si es creu convenient es pot concloure el projecte amb el visionat de la pel.lícula proposada.
- Apartat d'Avaluació. Els alumnes s'autovaluen a través de la rúbrica que hi figura en aquest apartat i es considera recomanable que quan l'alumne l'hagi contestat, contrasti amb el professor els resultats per tenir altres punts de vista sobre el seu treball que reforcin els aspectes positius i animin a millorar els que no hagin acabat de funcionar.
- Apartat de Conclusió. L'alumnat hauria de llegir individualment la primera part d'aquest apartat. La segona part dóna peu a iniciar un petit debat en grup sempre i quan el professor/a ho consideri oportú.

Valoració personal. Em sembla molt interessant el treball per projectes i treball cooperatiu que es desenvolupa amb aquest tipus d'activitats. S'activa la ment de l'alumne per a que desenvolupi les seves pròpies respostes davant dels problemes que se li plantegen i dels quals desconeix, a priori, la solució. L'alumne assimila coneixements i els hi dóna un sentit, relacionant-los entre ells. Cada competència reposa sobre una combinació d'habilitats pràctiques i cognitives interelacionades, coneixement, motivació, valor, actituds, emocions, que permeten actuar de manera eficaç.

dilluns, 7 de desembre de 2009

Aprenentatge col·laboratiu. Projectes telemàtics.

Projecte telemàtic: ModerTICsme. A l'apartat blocs de treball trobareu diverses activitats que us permetran conèxer el Modernisme des de diferents vessants. Com exemple he escollit la proposta 3 que trobarem dins del bloc artístic (http://www.xtec.cat/~jpere242/altres/grup%20treball/gt_blocs.htm). En aquesta activitat et proposen que busquis una foto sobre una obra d'art d'un autor Modernista i construeixis un trencaclosques, un cop fet el pots penjar a l'entorn vitrual perquè altres grups el puguin fer i veure de quina obra es tracta. Per fer el trencaclosques es recoma utilitzar el JigsawPlanet.

Valoració personal. Els projectes telemàtics em semblen una eina d'aprenentatge molt útil i interessant. És una eina didàctica proposada d'una manera interactiva per a poder desenvolupar un tema que en aquest cas és el Modernisme. Això fa que el nen a partir d'uns coneixements previs faci les activitats proposades i així pugui ampliar els seus coneixements sobre el tema. 

Aprenentatge i TIC

Les metàfores de l'aprenentatge amb ordinador
Charles Crook planteja quatre models d'ús i els formula en forma de metàfores. A través d'aquestes metàfores s'explica com la tecnologia ens pot ensenyar o com ens pot ajudar a aprendre en funció del paper que ha de jugar l'ordinador.
Les metàfores de l'aprenentatge amb l'ordinador i associació de cadascuna de les experiències fetes a classe amb aquestes.
- La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina. L'ús de l'ordinador com una eina de treball. 
Pràctica. Es fa un dictat utilitzant el Word. Després cadascú canvia de lloc i assenyala (amb el marcador groc) els llocs del text del company on creu que hi ha faltes d'ortografia. A continuació cadascú torna al seu text i assenyala en vermell les correccions que fa sobre el que el company li ha assenyalat i en blau els fragments que el company li ha assenyalat i ell creu que ja està bé.
- La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador. Els simuladors són una evolució dels sistemes tutorials. Permeten un aprenentatge per descoberta en sistemes tancats en els que l'usuari pot manipular diversos paràmetres però no afegir-ne de nous. 
Pràctica. L'usuari pot interactuar amb el sistema dibuixant objectes que seguiran un moviment natural seguint la llei de la gravetat. Baixem la demo del programa Crayon Physics (http://www.crayonphysics.com) hi juguem una estona, tot fent que la rodona s'acosti a l'estrella en cada pantalla.
- La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor. L'ordinador tutoritza el procés d'aprenentatge realitzat per l'estudiant.
Pràctica. Anem a la "Zona Clic" (http://clic.xtec.cat) i executem l'activitat "Utillatge químic".
- La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne. Aquesta és una visió de l'ús educatiu de l'ordinador centrat en l'alumne. Ell és qui controla la màquina i no a l'inrevés.
Pràctica. Comentem en què consisteix el llenguatge Logo (http://es.wikipedia.org/wiki/Logo_(infromàtica)).


dissabte, 5 de desembre de 2009

El meu recital: El conte d'en Patufet


Ja he fet el meu recital. Quins nervis he passat!
Tot va començar així:
Bona tarda, sóc l'Anna i us vaig a explicar el conte d'en Patufet.
"Hi havia una vegada un pare, una mare i un fillet tan petitet que li deien Patufet. Un dia la mare necessitava safrà i en Patufet li'n va anar a comprar..."
i llavors em vaig quedar en blanc - maleits nervis! -, vaig respirar fons i endavant. Encara estava nerviosa fins que va arribar el moment de...
Patim, patam, patum, 
homes i dones del cap dret.
Patim, patam, patum, 
no trepitgeu en Patufet.

Llavors em va passar tot, en aquesta part del recital em vaig desfogar i tot va sortir rodat. I...
Conte contat, conte acabat.
Espero que us hagi agradat.